Γενικές Πληροφορίες

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΥΠΕΡ-ΑΘΛΟΣ ΔΕΛΦΟΙ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ 215 ΧΛΜ. 17-19 ΜΑΪΟΥ 2024

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου.
Η διαδρομή του Ευχίδειου υπέρ-άθλου κινείται επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου, εκτός από 5χλμ. ( 5+5 με την επιστροφή) στο κανάλι του Μόρνου, από το 96ο χλμ. περίπου έως το 101ο χλμ προς Πλαταιές, και από το 114ο χλμ .έως το 119ο χλμ περίπου στην επιστροφή για Δελφούς.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 17-18 Μαΐου 2024
ΕΚΚΙΝΗΣΗ-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 το πρωί και ώρα 07.00
Ο τερματισμός θα είναι και πάλι στους Δελφούς , αφού οι δρομείς θα τρέξουν από τους Δελφούς έως τις Πλαταιές, όπου θα κάνουν αναστροφή για να επιστρέψουν.
Ο αγώνας θα κλείσει το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00.
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Δίνεται το χρονικό όριο των 36 ωρών. Αυτό έχει κατανεμηθεί έτσι ώστε ο αθλητής να έχει συνολικά 16 ώρες για την μισή διαδρομή Δελφοί-Πλαταιές, και 20 για την επιστροφή  Πλαταιές-Δελφοί.
Επίσης οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν , ότι όλοι οι σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού , αποτελούν και σημείο αποκλεισμού .Επομένως, θα πρέπει να φροντίζουν να φτάνουν έγκαιρα στους σταθμούς, διαφορετικά αποκλείονται από τον αγώνα.
ΝΟΥΜΕΡΑ: Οι αθλητές θα παραλάβουν τα νούμερα τους  στους Δελφούς, την παραμονή του αγώνα Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. ( λεπτομέρειες για  τις ώρες παραλαβής και τον τόπο,  θα έχετε στο τελικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν τον αγώνα). Επίσης, οι αθλητές οφείλουν να παραλάβουν οι ίδιοι το νούμερο τους και όχι μέσω τρίτου, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπογράψουν την αίτηση τους και την υπεύθυνη δήλωση  απαλλαγής από κάθε ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής.
Είναι υποχρεωτικό για τους αθλητές να φέρουν επάνω τους και σε ευκρινές σημείο τον αριθμό τους σε όλη την διάρκεια της προσπάθειάς τους.
Όσοι αθλητές έχουν συνοδό, μαζί με το νούμερό τους, θα πάρουν και ειδική διαπίστευση για τον συνοδό και για το αυτοκίνητό τους .Δεν επιτρέπεται βοήθεια σε αθλητή από μη διαπιστευμένο συνοδό. Οι συνοδοί θα πρέπει να φέρουν τις διαπιστεύσεις τους σέ όλη την διάρκεια του αγώνα.
Μετά την παραλαβή των αριθμών, θα γίνει τεχνική ενημέρωση, στην οποία θα πρέπει να είναι παρόντες και οι συνοδοί.
DROP ΒAGS : Όσοι αθλητές έχουν δικά τους πακέτα για τους σταθμούς (drop bags),  θα πρέπει  να τα παραδώσουν στην οργανωτική επιτροπή. αφού πρώτα πάρουν το νούμερό τους. Τα πακέτα θα πρέπει να είναι  έτοιμα, αμπαλαρισμένα, και να αναγράφεται ευκρινώς επάνω το Νο του αθλητή και το Νο του σταθμού που το θέλουν.
Παραλαβή των  drop-bags θα γίνει την Πέμπτη 16 Μαίου 2024 στην γραμματεία του αγώνα τις ώρες που θα δίνονται τα νούμερα.
 ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ DROP BAGS ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!! Οι σταθμοί οι οποίοι θα δεχτούν τα πακέτα με τα προσωπικά σας είδη ( drop bags)  στην διαδρομή είναι οι εξής:

Αράχοβα ,Ζεμενό,  Δίστομο,  Λάκκα,  Κυριάκι, Αγία Άννα, Θίσβη Ξηρονομή,, Πλαταιές και αντιστρόφως για την επιστροφή.
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ : Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια προς τους αθλητές, με ποινή αποκλεισμού. Η τροφοδοσία, αλλαγή ρούχων, υποδημάτων κλπ. γίνεται αποκλειστικά στους σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ: Είναι υποχρεωτική η χρήση του φακού κεφαλής ή χειρός σε όλους τους αθλητές κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης είναι υποχρεωτικό να φέρουν κόκκινο μικρό φωτάκι στην πλάτη, ή ρούχα με αντανακλαστικά. Μη συμμόρφωση  επιφέρει ποινή αποκλεισμού.
Επίσης οι αθλητές καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους κατά τις νυχτερινές ώρες ελαφρύ αντιανεμικό ή αδιάβροχο γιατί συχνά η θερμοκρασία το βράδυ στο βουνό πέφτει.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ: Σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού των αθλητών υπάρχουν συνολικά 19Χ2  κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και 6Χ2 σημεία νερού. 
Οι σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά σε όλο το 36ωρο του αγώνα και προς τις δυο κατευθύνσεις.   Στους σταθμούς οι αθλητές θα βρουν ότι χρειάζονται, νερό, ισοτονικό, χυμούς φρούτα , μπισκότα, σκανκς, γλυκά κλπ. Επίσης θα υπάρχουν και κεντρικοί σταθμοί στους οποίους εκτός των άλλων οι αθλητές θα βρουν  φαγητό ( μακαρόνια , ρύζι, πατάτες, σούπες) όπως επίσης καφέ και τσάι ανάλογα με την ώρα. 
Οι κεντρικοί σταθμοί είναι: Σταθμός Αγ.Άννα στο 59 χλμ., Ξηρονομή στο 83,3 χλμ, Πλαταιές αναστροφή στο 107,5 χλμ, Ξηρονομή στο 131,7 χλμ, Αγ. Αννα στο  156 χλμ. , Δίστομο στο 187,5 χλμ. 
Τα σημεία νερού δεν είναι επανδρωμένα, αλλά υπάρχει νερό μόνο για τους αθλητές.
Στα σημεία νερού , απαγορεύεται  η στάθμευση των συνοδών και η παροχή βοήθειας στους αθλητές.
 Ενημερώνουμε  ότι αμέσως μετά την εκκίνηση, οι συνοδοί θα πρέπει να κατευθυνθούν στο Δίστομο , από οπού θα μπορούν από εκεί και πέρα, να βοηθούν τους αθλητές τους σε κάθε σταθμό.
Απαγορεύεται επομένως η στάθμευση των συνοδών και η παροχή βοήθειας πριν το Δίστομο. Ομοίως στην επιστροφή ,απαγορεύεται η στάθμευση των συνοδών για παροχή βοήθειας στον σταθμό Νο 20 μετά το Δίστομο.

Ακόμη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΟΒΑΣ  ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ!! Οι αθλητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τον παράπλευρο δρόμο!!

Επίσης, οι συνοδοί των αθλητών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση τους από τον χωματόδρομο του Μόρνου και προς τις δύο κατευθύνσεις (πήγαινε-έλα) .Oι συνοδοί θα κινηθούν μέσω Καπαρελλίου ακολουθώντας το δρόμο για Καπαρέλλι και θα οδηγηθούν στηνδιασταύρωση Καπαρελλίου προς Πλαταιές. Ο δρόμος είναι κανονικά άσφαλτος, και διασχίζει το χωριό.

Τέλος όλοι αθλητές και συνοδοί θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς του αγώνα και να συμμορφώνονται με αυτούς.Κυρίως οι συνοδοί , δεν θα πρέπει να βοηθούν τους αθλητές τους ενδιαμέσως των σταθμών , ούτε επίσης να παρκάρουν και να τους περιμένουν παρά μόνο αυστηρά στους σταθμούς.Μη συμμόρφωση επιφέρει  ποινή αποκλεισμού του αθλητή. Σχεδόν σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει μικρό φαρμακείο με τα εντελώς απαραίτητα.(παυσίπονα, βαζελίνη, γάζες, ψυκτικό, επιδέσμους, μπενταντίν ,βαμβάκι κλπ)
ΕΠΑΘΛΑ: Δάφνινο στεφάνι , η δάδα του Ευχίδα, μετάλλιο και δίπλωμα περιμένουν  όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους και τις τρεις πρώτες επιπλέον.
Δίπλωμα για την συμμετοχή τους θα πάρουν και οι αθλητές που δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.
Επίσης, όσοι αθλητές τερματίσουν τον αγώνα, ή έστω φτάσουν έως τις Πλαταιές θα πάρουν και το συλλεκτικό μετάλλιο του Δρόμου 9 Μουσών, στο οποίο θα απεικονίζεται η Μούσα Τερψιχόρη,στην οποία είναι αφιερωμένος το 2024 ο αντίστοιχος αγώνας.
Όλοι οι αθλητές θα πάρουν το μπλουζάκι του αγώνα , όπως επίσης και δώρα που θα προκύψουν από χορηγούς.

Οι απονομές των επάθλων θα γίνουν την επομένη του αγώνα όπως συνηθίζουμε , Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί. Σημειώνουμε εδώ , ότι οι αθλητές θα πρέπει να είναι παρόντες στην τελετή απονομών προκειμένου να πάρουν τα έπαθλα τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα.Δεν μπορεί άλλος αθλητής να παραλάβει έπαθλα για μη παρευρισκόμενο αθλητή που έχει αποχωρήσειΑμέσως μετά τις απονομές θα ακολουθήσει δεξίωση.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ-ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ-ΕΥΧΙΔΕΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ: Την Κυριακή 19 Μαίου  , ώρα 09.30 περίπου  θα λάβει χώρα η 32η αφή της Δελφικής φλόγας, σε μία λιτή τελετή που θα γίνει στο Μουσείο του Αγγελου και Εύας Σικελιανού και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η 32η Ευχίδεια λαμπαδηδρομία.

Η αφή της Δελφικής φλόγας έγινε για πρώτη φορά το 1993 από τον "Ευχίδα" στο αρχαίο στάδιο Δελφών.Είναι μια τελετή απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία του Ευχίδα , ο οποίος ήταν ο πρώτος και μοναδικός γνωστός ημεροδρόμος που μετέφερε την ιερή φλόγα των Δελφων.Συνάδει λοιπόν απόλυτα με το ιστορικό του Ευχίδα, που αναβιώνεται κάθε χρόνο μέσω του Ευχίδειου άθλου. Είναι μία εκδήλωση που αποτελεί μέρος και ολοκληρωση του Ευχίδειου άθλου. Δικαίως επίσης ζητάμε  η φλόγα του Ευχίδα να ονομαστεί φλόγα Υπεραποστάσεων, όπως εδώ και πολλά χρόνια εμείς την ονομάζουμε,αφού αυτός είναι ο πρώτος γνωστός ημεροδρόμος που μετέφερε την ιερή φλόγα, και εμείς στη συνέχεια 33 χρόνια έχουμε καθιερώσει. 

Παρακαλούνται  λοιπόν, όλοι οι αθλητές και οι συνοδοί να τιμήσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους την μοναδική αυτή πολιτισμική εκδήλωση που έχουμε καθιερώσει 33 χρόνια, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ευχίδειου άθλου, αφού όλο το ιστορικό  αναφέρεται στην μεταφορά της ιερής Δελφικής φλόγας από τον ημεροδρόμο  Ευχίδα..

ΔΙΑΜΟΝΗ: Η διοργάνωση θα μεριμνήσει για την διαμονή όσων αθλητών επιθυμούν την Πέμπτη 16/5/2024 το βράδυ (παραμονή του αγώνα) και το Σάββατο το βράδυ 18/5/2024  στους Δελφούς, 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Ο αγώνας επιτηρείται από την οργανωτική επιτροπή , κριτές, επόπτες σε όλη την διάρκειά του. Δύο ασθενοφόρα , καθώς και γιατροί και φυσιοθεραπευτές  θα ακολουθούν τον αγώνα. Επίσης πούλμαν του αγώνα θα ακολουθούν για την πιθανή  επιβίβαση αθλητών που έχουν εγκαταλείψει.
Υπάρχει ακόμη ενημέρωση των αστυνομικών αρχών κατά μήκος της διαδρομής.
ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ: Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αθλητών, οι οποίοι με την αίτηση που υποβάλουν  δηλώνουν ότι 
γνωρίζουν την δυσκολία  του αγώνα και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν. Παραδίδουν πρόσφατο πιστοποιητικό ιατρού, το αργότερο μέχρι την εκκίνηση του αγώνα.
ΓΕΝΙΚΑ: Ο Ευχίδειος Υπέρ-άθλος διεξάγεται βάσει των διεθνών κανονισμών υπεραποστάσεων. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται απολύτως τους κανονισμούς του αγώνα, να υπακούουν στους κριτές, επόπτες και τους γιατρούς του αγώνα. Η μη συμμόρφωση , επισύρει τον αποκλεισμό του αθλητή.
Τέλος, ο Ευχίδειος Υπέρ-άθλος αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για το Spartathlon με χρονικό όριο 33:00 ώρες για τους άνδρες και 34:00 για τις γυναίκες.

 

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ

 

TOP