Περιγραφή Διαδρομής

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου είναι δύσκολη και απαιτητική, ταυτόχρονα όμως, είναι μοναδικής ομορφιάς.
Όλη η διαδρομή εκτός από ένα μικρό τμήμα 5 χλμ. περίπου κατά μήκος του καναλιού του Μόρνου, που είναι χωματόδρομος, είναι ασφάλτινη.
O τερματισμός όλων των αγώνων (για τα 107,5 χλμ. Ευχίδειος άθλος  για τα 215 χλμ. Ευχίδειος υπέρ- άθλος και για τον δρόμο 9 Μουσών 55 χλμ) το 2022 , γίνεται  στον  αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών , δίπλα από το πεδίο της μάχης της πιο καθοριστικής νίκης των Ελλήνων ενάντια των Περσών, σαν ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που πολέμησαν κι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της χώρας μας, αλλά και όλου του γνωστού τότε κόσμου. Γεμίζει δέος και περηφάνια  τον κάθε αθλητή , που επιθυμεί  να επαναλάβει και αυτός τον άθλο του ημεροδρόμου Ευχίδα.

Φέτος, το 2021 , συμπληρώνονται ακριβώς 2500 χρόνια από το 479 π.Χ. όπου συντελέστηκε η ένδοξη μάχη.
Οι αθλητές, κξεκινώντας από Πλαταιές προς Δελφούς,   διασχίζουν  τον κάμπο των Πλαταιών με το πεδίο της μάχης δεξιά  τους και τον Κιθαιρώνα να ορθώνεται αριστερά.
Τρέχουν δίπλα από το κανάλι του Μόρνου σε χωματόδρομο για 5 χλμ. περίπου, για να φτάσουν στα ιστορικά Λεύκτρα.
Συνεχίζοντας , περνούν μπροστά από το Τρόπαιο Λεύκτρων (μνημείο που στήθηκε στο πεδίο της μάχης των Λεύκτρων από τους Θηβαίους με αργηγό τον Επαμεινώνδα μετά την νίκη τους εναντίον των Λακεδαιμονίων) , για να φτάσουν  στην Ελλοπία, και κατόπιν Ξηρονομή, Δομβραίνα, αρχαία Θίσβη, από όπου σε λίγο αρχίζει η ανάβαση στο μυθικό βουνό των Μουσών, Ελικώνα.
Οι δρομείς έχουν εδώ να αντιμετωπίσουν μια αρκετά δύσκολή διαδρομή με ανηφορικές κορδέλες, όμως η πανοραμική θέα του Κορινθιακού κόλπου , σίγουρα θα τους αποζημιώσει!
Λίγο πριν το μέσον της διαδρομής και αφού πλέον έχει αρχίσει το ελατοδάσος , θα φτάσουν στην Αγία ΄Αννα, ένα όμορφο ορεινό χωριό. Συνεχίζοντας, θα περάσουν από την Αρβανίτσα ένα οροπέδιο  μοναδικής ομορφιάς,  το οροπέδιο των Μουσών, για να συνεχίσουν και να φτάσουν σε λίγο στο  Κυριάκι ( αρχαίο Φλυγόνιον) ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 1050 μ  περίπου.
Στη συνέχεια κατηφορίζουν , συναντούν το Στείρι, και το ιστορικό Δίστομο ( Αρχαία Αμβρυσσός) , για να αρχίσουν σε λίγο, να ανεβαίνουν και πάλι αυτή τη φορά τις πλαγιές του Παρνασσού, μέχρι την γραφική και κοσμοπολίτικη Αράχωβα.
Από εκεί, κατηφορίζουν πια για τους Δελφούς, το κέντρο της γης !
Το επιβλητικό τοπίο και η αύρα του χώρου, είναι μοναδική στον κόσμο!
Γεωγραφικά, η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου διασχίζει τη δυτική Βοιωτία από νότο προς βορρά 

Φυσικά, αυτοί που θα τρέξουν στον Ευχίδειο υπερ-άθλο θα πρέπει να κάνουν αναστροφή στους Δελφούς  και να  την ξανατρέξουν αντίστροφα, για να καταλήξουν στις Πλαταιές.

Eπίσης και αυτοί που θα συμμετέχουν στον  Ευχίδειο άθλο 107,5 χλμ.  το 2022 , θα τρέξουν την παραπάνω περιγραφόμενη διαδρομή, αντίστροφα, ξεκινώντας από Δελφούς και τερματίζοντας στις Πλαταιές.  Το ίδιο ισχύει και γι αυτούς που θα τρέξουν στον δρόμο 9 Μουσών - Καλλιόπη ,Αρβανίτσα-Πλαταιές.

TOP