Περιγραφή Διαδρομής

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 107,5 ΧΛΜ. ΔΕΛΦΟΊ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ

     Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου είναι δύσκολη και απαιτητική, ταυτόχρονα όμως, είναι μοναδικής ομορφιάς.
Όλη η διαδρομή εκτός από ένα μικρό τμήμα 5 χλμ. περίπου κατά μήκος του καναλιού του Μόρνου, που είναι χωματόδρομος, είναι ασφάλτινη.
O τερματισμός όλων των αγώνων (για τα 107,5 χλμ. Ευχίδειος άθλος  για τα 215 χλμ. Ευχίδειος υπέρ- άθλος και για τον δρόμο 9 Μουσών 55 χλμ) το 2022 , γίνεται  στον  αρχαιολογικό χώρο των Πλαταιών , δίπλα από το πεδίο της μάχης της πιο καθοριστικής νίκης των Ελλήνων ενάντια των Περσών, σαν ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που πολέμησαν κι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της χώρας μας, αλλά και όλου του γνωστού τότε κόσμου. Γεμίζει δέος και περηφάνια  τον κάθε αθλητή , που επιθυμεί  να επαναλάβει και αυτός τον άθλο του ημεροδρόμου Ευχίδα.

Φέτος, το 2021 , συμπληρώνονται ακριβώς 2500 χρόνια από το 479 π.Χ. όπου συντελέστηκε η ένδοξη μάχη.

       Oι αθλητές που θα τρέξουν στον κλασσικό Ευχίδειο άθλο 107,5 χλμ. θα ξεκινήσουν από τους επιβλητικούς Δελφούς το κέντρο της γης.Το επιβλητικο τοπίο και η αύρα των Δελφών είναι μοναδική στον κοσμο.

Θα ανηφορίσουν για περίπου 12 χλμ ώσπου να φτάσουν στην γραφική και κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Στην συνέχεια θα κατηφορίσουν στις παριφές του Παρνασσού μέχρι να φτάσουν στο ιστορικό Δίστομο ( αρχαία Αμβρυσσός).,και αμέσως μετά, θα συναντήσουν το χωριό Στείρι, χτισμένο πολύ κοντά στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά, ένα από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά μνημεία.

Σε λίγα χιλιόμετρα αφού διασχίσουν την 'Λάκκα" , (πεδιάδα μετά το Στείρι ανάμεσα σε βουνά) θα αρχίσουν να ανηφορίζουν για το Κυριάκι ( αρχαίο Φλυγόνιον) ένα πανέμορφο ορεινό και πολύ ζωντανό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μ. περίπου.Μετά το Κυριάκι οι ανηφόρες συνεχίζονται , διασχίζοντας το ελατοδάσος του Ελικώνα, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο.

     Σε λίγο φτάνουμε στην Αρβανίτσα, οροπέδιο μοναδικής ομορφιάς, το οροπέδιο των Μουσών. Σε λίγο, η διαδρομή αρχίζει να κατηφορίζει και μετά από 7χλμ. περίπου, φτάνουμε στην Αγ. Άννα , ένα ακόμη πανέμορφο ορεινό χωριό μέσα στα έλατα. Είμαστε πια λίγο μετά το μέσον της διαδρομής. Λίγα χιλίομετρα μετά την Αγ. Άννα, αρχίζει πλέον η διαδρομή να κατηφορίζει . Τρέχουμε σε κατηφορικές κορδέλες, με όμορφη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.. Οταν οι κατηφόρες τελειώσουν,  οι δρομείς θα φτάσουν στην ιστορική Θίσβη, αμέσως μετά Δομβραίνα και Ξηρονομή. Σε 6 χλμ περίπου διασχίζοντας ελαιώνες θα συναντήσουν την Ελλοπία

Συνεχίζοντας , περνούν μπροστά από το Τρόπαιο Λεύκτρων (μνημείο που στήθηκε στο πεδίο της μάχης των Λεύκτρων από τους Θηβαίους με αργηγό τον Επαμεινώνδα μετά την νίκη τους εναντίον των Λακεδαιμονίων) , για να φτάσουν  αμέσως μετά στο χωματόδρομο έχοντας δίπλα τους το κανάλι του Μόρνου.

Σε πολύ λίγο μετά την έξοδο τους από το κανάλι ,θα δουν από μακριά τις ένδοξες Πλαταιές, και το πεδίο της μάχης. Εχουν απομείνει πλέον μόνο 5 χλμ. για τον τερματισμό.

Θα διασχίσουν τον κάμπο των Πλαταιών και η τελευταία ανηφόρα θα τους οδηγήσει στον τερματισμό.

Γεωγραφικά η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου, διασχίζει την δυτική Βοιωτία, από βορρά προς νότο το 2022.

 

 

 

 


 

TOP