22ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 6-7 ΜΑΙΟΥ 2022

Ο διεθνής όμιλος Ευχίδειος άθλος “Ο Ευχίδας” με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την διεξαγωγή του 22ου Ευχίδειου Άθλου, ιστορικού διεθνή αγώνα υπεραπόστασης στις 6-7 Μαίου 2022. Οι αγώνες θα τελεστούν υπό την αιγίδα την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα αρωγή και συνεργασία των Δήμων Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και Δελφών, άλλων φορέων ,καθώς και με την συμμετοχή και συνεργασία φίλων συλλόγων σωματείων και φορέων.

Ενας ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ, όπως πάντα μοναδικός, με ένα μπουκέτο από ιστορικούς πανέμορφους αγώνες υπεραπόστασης για όλους.

Το 2022 , θα σας καλωσορίσουμε στην πανέμορφη ιστορική διαδρομή του, μόνο που αυτή την φορά ,θα τρέξετε με αντίθετη κατεύθυνση , τερματίζωντας στις ιστορικές Πλαταιές, την πατρίδα του Ευχίδα! Θα τερματίσετε δίπλα από τα αρχαία τείχη, ατενίζοντας το πεδίο της ένδοξης Μάχης των Πλαταιών.

Ας μην ξεχνάμε, πως μόλι πέρυσι το 2021, συμπληρώθηκαν 2500 χρόνια από την σπουδαία και νικηφόρα αυτή μάχη, αλλά και από τον άθλο του ημεροδρόμου Ευχίδα.

Ελάτε να καλωσορίσουμε τον Ευχίδα στο σπίτι του, ξεκινώντας έτσι την τρίτη μας δεκαετία.

Φτάσαμε λοιπόν , και στην αρχή της τρίτης δεκαετίας αυτού του ιδιαίτερου και ιστορικού αγώνα!Είμαστε περήφανοι για τα 20 χρόνια του Ευχίδειου άθλου, χάρις σε όλους σε σας, και σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί μοναδικές στιγμές!

Το Ελληνικό χρώμα του αγώνα, η ιστορικότητα του, η δυσκολία του, η φυσική ομορφιά της διαδρομής, η φιλική ατμόσφαιρα, κάνουν αυτόν τον αγώνα μοναδικό, ξεχωριστό!!!

Ελα κι εσυ να ζήσεις την εμπειρία, ξεπέρασε τα όρια σου!!

Γίνε ένας σύγχρονος Ευχίδας!!

Ξεκινάμε λοιπόν τους πρώτους μας αγώνες της νέας δεκαετίας πλέον, με την ίδια όρεξη, το ίδιο πάθος , την ίδια χαρά, ίσως και περισσότερη, και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε έναν από τους τρεις ιστορικούς διεθνείς αγώνες μας που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 6-7 Μαίου , να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, και να λάβετε μέρος σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και των υπεραποστάσεων ειδικότερα.

Η μεταφορά της Δελφικής φλόγας στις Πλαταιές πριν 2500 χρόνια, από τον οπλίτη ημεροδρόμο Ευχίδα, αποτελεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης 29 χρόνια τώρα, από την πρώτη λαμπαδηδρομία, και 22 χρόνια από τον 1ο Ευχίδειο άθλο, για χιλιάδες δρομείς που έτρεξαν αυτή την ιστορική διαδρομή.

Η ιστορική μάχη των Πλαταιών και ο άθλος του ημεροδρόμου Ευχίδα, που έτρεξε από τις Πλαταιές στους Δελφούς και επέστρεψε μεταφέροντας το ιερό φως των Δελφών για κάθαρση και νέα αρχή αμέσως μετά τη μάχη, αποτελούν από μόνα τους το κίνητρο, για να θέλει κάθε αθλητής να τρέξει αυτήν την ιστορική διαδρομή. Η φλόγα των Δελφών , που έφερε στις Πλαταιές ο Ευχίδας, είναι και θα είναι ένα αναλοίωτο σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, ένας εξαγνισμός, που μας βοηθά να συνεχίσουμε πιο δυνατά.

Το δέος και η συγκίνηση των αθλητών όταν αντικρίζουν από ψηλά το κέντρο της γης, είναι μεγάλο και ακόμη μεγαλύτερη η χαρά, όταν στον τερματισμό, τους περιμένει ένα δάφνινο στεφάνι αλλά και το μοναδικό σύμβολο- έπαθλο του αγώνα η δάδα του Ευχίδα.

Όλα αυτά, αποτελούν ορόσημο για την επόμενη αθλητική πορεία κάθε αθλητή.

Ο Ευχίδειος άθλος, 107,5 χλμ. Πλαταιές-Δελφοί , ή αντίστροφα, διοργανώνεται κάθε χρόνο, και πραγματοποιείται σταθερά, το 2ο Σαββατοκύριακο του Μαίου κάθε έτους.

Είναι ιστορικός διεθνής αγώνας υπεραπόστασης, υψηλών προδιαγραφών, με διαρκώς αυξανόμενες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα δύσκολος, και απαιτητικός, ισως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα επί ασφάλτου, ( ορεινός αγώνας ασφάλτου) που απαιτεί υψηλό επίπεδο αθλητών υπεραποστάσεων.

Κάθε δεύτερο χρόνο, πραγματοποιείται ο Ευχίδειος υπέρ-άθλος, 215 χλμ. όπου αναβιώνεται εξ ολοκλήρου το ιστορικό του οπλίτη – ημεροδρόμου Ευχίδα.

Φέτος, θα πραγματοποιηθεί στην αυθεντική σωστή φορά του, Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές.

Είναι ο πρώτος αγώνας στην Ελλάδα, που αναβιώνει όλο τον άθλο ενός αρχαίου ημεροδρόμου.

Οι αθλητές, καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο φορές δυο ιστορικά βουνά, τον Ελικώνα, και τον Παρνασό.

Είναι ένας αγώνας θέλησης, πείσματος, υπομονής, άριστης προετοιμασίας, που κάνει κάθε αθλητής υπεραπόστασης υπερήφανο, οταν συμπεριληφθεί στο παλμαρέ του!! Στον τερματισμό, κρατώντας τη δάδα αναμμένη, και το φως του Ευχίδα να φωτίζει την ψυχή σου, έχεις πραγματοποιήσει το όνειρό σου...

Κάθε χρόνο επίσης λαμβάνει χώρα, η τελετή αφής του Δελφικού φωτός- Υπεραποστάσεων όπως έχουμεκαθιερώσει και αναδείξει ο από το 1993 σε μια πανέμορφη και καταλυτική τελετή. Αμέσως μετά ακολουθεί λαμπαδηδρομία με την φλόγα υπεραποστάσεων στην πόλη των Δελφών.

Τον Μάιο του 2018 , πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά τον Δρόμο 9 Μουσών.Είναι ένας θεματικός αγώνας, όπως άλλωστε συνηθίζουμε , πρωτοπορώντας πάντα!

ΟΙ Μούσες ήταν κόρες του Διός και της Μνημοσύνης , δηλ. Της διανόησης και της μνήμης. Ο αριθμός τους το εννέα (9) είναι το πέρας των αριθμών και το τετράγωνο του αριθμόυ 3, ο οποίος κατά την αρχαιότητα εθεωρείτο ο τελειότερος αριθμός, και αριθμός του κάλλους, της αναλογίας και της συνένωσης.

Η Μνημοσύνη έδωσε ως δάσκαλό τους το θεό Απόλλωνα και για να βρούν τόπο κατάλληλο για την ουράνια και θεία καταγωγή τους, ήλθαν και διέμεναν στο ωραιότερο όρος της Βοιωτίας, τον Ελικώνα, και γι αυτό ονομάσθηκαν και Ελικωνιάδες.

Οι εννέα Μούσες ήταν θεότητες, και προστάτευαν αρχικά τους ποιητές και τους Μουσικούς, και αργότερα τις τέχνες και τις επιστήμες.

ΚΛΕΙΩ: προστάτης της ιστορίας

ΕΥΤΕΡΠΗ: Εφευρέτης του αυλού, προστάτης της μουσικής.

ΘΑΛΕΙΑ: προστάτης της κωμωδίας, της γεωργίας, της γεωμετρίας και της αρχιτεκτονικής.

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ: προστάτης της τραγωδίας της ρητορικής, και της ωδής

ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ: εφευρέτης της άρπας, του χορού και της παιδείας.

ΕΡΑΤΩ: προστάτης της ερωτικής ποίησης, της όρχησης και της διαλεκτικής

ΠΟΛΥΜΝΙΑ: προστάτης των ύμνων, της λύρας και του θεάτρου.

ΟΥΡΑΝΙΑ: προστάτης της αστρονομίας και αστρολογίας

ΚΑΛΛΙΟΠΗ: προστάτης της ηρωικής ( επικής) ποίησης.

Κάθε χρόνο ο αγώνας 9 Μουσών, είναι αφιερωμένος σε μία από τις εννέα Μούσες. Το 2018, ξεκινήσαμε με την Κλειώ, το 2019 με την Ερατώ, το 2021 με την Ουρανία προστάτιδα της αστρονομίας και της αστρολογίας και συνεχίζουμε για το 2022 με την μούσα Καλλιόπη προστάτιδα των καλών τεχνών..Οπως έχουμε ήδη ανακοινώσει στο μετάλλιο κάθε χρονιάς θα απεικονίζεται η Μούσα στην οποία είναι αφιερωμένος ο αγώνας,επομένως στο φετινό θα απεικονίζεται η Καλλιόπη!! Το μετάλλιο της κάθε χρονιάς θα είναι επομένως ιδιαίτερο και συλλεκτικό!! Εννοείται , ό τι οσοι καταφέρουν να ολοκρηρώσουν την συλλογή τους και με τις εννέα μούσες, θα βραβευτούν ιδιαίτερα και όχι μόνο, όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος.

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ, ΕΞΑΓΝΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, ΦΟΡΕΣΕ ΔΑΦΝΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Σας ευχόμαστε καλή προετοιμασία!

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

TOP